WELL ROAD LONDON

A studio space for the musician and DJ Boy George. The studio is set within the garden of the client's house. As part of the proposal the landscaping in the garden has been redesigned to create a link between the existing house and the new studio. The approach to the landscaping was developed in conjunction with the landscape architects Wilson McWilliam Studio. The chosen contractor for the project is Titan Projects, who have been involved at an early stage in the design process providing advice on the buildability of the proposal.

The key component of the design is the provision of two studio spaces, each with a contrasting atmosphere and character. A lower space opens onto a controlled exterior space, a courtyard, which links the studio spaces to the garden and main house. An upper studio space on a mezzanine is more introverted in character, with a generous rooflight admitting natural light from above and framing a view of the sky.

The character of the lower space is defined by a strong connection with the exterior and the landscaping. A series of walls are positioned to contain and define the spaces of the courtyard and the studio. The surfaces of these walls are continuous between the interior and exterior spaces, linking the studio and the courtyard. This is also true of the paving material, which flows from the courtyard into the studio. The walls are to be formed of brick. When viewed from the main house and garden it is intended that these walls will appear as garden walls, with no visible indicators of scale, such as doors or windows.

Above the lower courtyard studio space the mezzanine space is located within a more irregular and sculptural volume. The external walls of this upper space are intended to be crisp and sharp and formed from zinc cladding. The tapering planes that form the roof come together to create a diamond shaped aperture, gently inclined in a northerly direction.

  • Well Road
  • Well Road
  • Well Road
  • Well Road
  • Well Road